Go to the page content

Cum influențează hormonii apetitul și comportamentul alimentar?

În sângele dumneavoastră circulă mesageri chimici care ajută la controlul apetitului. Înțelegerea modului în care aceștia funcționează poate oferi o perspectivă asupra rolului biologic în reglarea greutății și poate explica de ce sunt necesare intervenții care vizează procesele biologice subiacente pentru a gestiona eficient obezitatea.

Nu decidem noi dacă ne este  foame sau  simțim sațietate

De obicei, nu decidem în mod conștient dacă ne este foame sau suntem sătui după o masă, nu-i așa? Pur și simplu simțim una dintre aceste senzații la momentul potrivit și acționăm în consecință.

De asemenea, nu putem înțelege pe deplin de ce preferăm o tabletă de ciocolată în locul unui măr verde pentru o gustare de după-amiază, deși dimineața ne-am propus ferm să facem alegeri sănătoase.

Așadar, comportamentul nostru alimentar și alegerile alimentare nu sunt complet sub controlul nostru conștient și uneori contravin intențiilor noastre. În acest caz, ce alte forțe sunt implicate, cum funcționează acestea și de ce ne sabotează adesea planurile?

Mesagerii chimici ne fac să ne simțim flămânzi sau sătui

„Nevoia de a găsi combustibil pentru a genera energie este un impuls fundamental în biologia tuturor organismelor vii: toți avem nevoie de hrană pentru a supraviețui. Prin urmare, nu este surprinzător că organismul nostru are un sistem atât de complex de control al aportului alimentar, condus de hormoni”, explică Joseph Proietto, profesor de medicină la Universitatea din Melbourne.

Hormonii acționează ca mesageri chimici între corp și creier, coordonând comportamentul alimentar și alegerile alimentare.

Acești hormoni circulă în sânge și provin din diferite țesuturi implicate în aportul și stocarea energiei, inclusiv:

  • Intestinul (care primește și digeră alimentele)
  • Țesutul adipos (care stochează energia sub formă de grăsime)
  • Pancreasul (care produce hormoni implicați în stocarea energiei, cum ar fi insulina)

„Nevoia de a găsi combustibil pentru a genera energie este un impuls profund în cadrul biologiei tuturor organismelor vii: toți avem nevoie de hrană pentru a supraviețui. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că organismul nostru are un sistem atât de complex de control al aportului alimentar, condus de hormoni.”

-Profesorul Joseph Proietto, Universitatea din Melbourne.

Există hormoni care stimulează foamea, denumiți generic "hormonii foamei" și hormoni care induc sațietatea, denumiți "hormonii sațietății".

Mai jos găsiți o reprezentare simplificată a hormonilor implicați în reglarea apetitului. În ea puteți vedea unde sunt eliberați diferiți hormoni de către organism și cum vă afectează apetitul.

După o masă, stomacul nostru reduce dorința de a mânca prin scăderea producției hormonului foamei și trimiterea unui semnal către creier pentru a ne opri din mâncat. În același timp, nivelurile hormonilor sațietății cresc, atingând un nivel maxim între 30 și 60 de minute după masă.

Acest joc dinamic al semnalelor hormonale ajută creierul să regleze comportamentul alimentar. Există, de asemenea, un alt set de hormoni care ne pot influența alegerile alimentare și ne pot motiva să mâncăm, chiar și în absența foamei fizice.

Cum afectează hormonii scăderea în loc de greutate?

Acest lucru este doar în scopul conștientizării bolii. Vă rugăm să discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți întrebări și să urmați recomandările acestuia.

Nivelurile hormonale se modifică atunci când pierdem în greutate. Studiile au recâștigul că scăderea în greutate indusă de dietă este asociată cu schimbări hormonale care favorizează recâștigul ponderal.

După o scădere în greutate:

  • Nivelul hormonilor sațietății scade
  • Nivelul hormonilor foamei crește

Aceste schimbări determină o creștere persistentă a senzației de foame, o reducere a senzației de sațietate și o scădere a numărului de calorii arse. Aceste modificări pot dura până la trei ani și sunt probabil unul dintre motivele pentru care 8 din 10 persoane recâștigă greutatea pierdută pe termen lung.

Aceste descoperiri sugerează că suprimarea senzației de foame după pierderea în greutate poate ajuta oamenii să își mențină greutatea nou dobândită.

În urma scăderii în greutate, nivelul hormonilor de sațietate scade și nivelul hormonilor de foame crește. Aceste modificări conduc la o creștere persistentă a foamei, la reducerea senzației de sațietate și la arderea a mai puține calorii.

-Hall KD & Kahan S., Maintenance of Lost Weight and Long-Term Management of Obesity.

Cum funcționează hormonii aceștia?

Este important să ne amintim că nu putem controla hormonii. Când ne este foame, este foarte dificil să nu mâncăm – indiferent cât de mult am încerca să rezistăm.

Însă, înțelegerea modului în care funcționează hormonii ne poate ajuta să identificăm strategii și intervenții eficiente pentru gestionarea greutății.

Dacă doriți să vă înțelegeți mai bine indicele de masă corporală (IMC) și riscurile pentru sănătate, discutați cu medicul dumneavoastră despre opțiunile terapeutice disponibile pentru gestionarea greutății.

Referințe :
  • Proietto J. Chemical messengers: how hormones make us feel hungry and full. The Conversation 2015: https://theconversation.com/chemical-messengers-how-hormones-make-us-feel-hungry-and-full-35545 [Accessed July 2019].
  • Berthoud HR, Münzberg H, & Morrison CD. Blaming the Brain for Obesity: Integration of Hedonic and Homeostatic Mechanisms. Gastroenterology 2017; 152:1728–1738.
  • Hall KD & Kahan S. Maintenance of Lost Weight and Long-Term Management of Obesity. Med Clin N Am 2018; 102:183–197.
  • Purcell, K et al. The effect of rate of weight loss on long-term weight management: a randomized controlled trial. Lancet Diabetes Endocrinol 2014; 2:954-962.

Aici puteți găsi medicul sau clinica din zona dumneavoastră pentru a discuta despre gestionarea greutății.

 

 

RO25OB00040, martie 2025

A fost acest articol util pentru dumneavoastră?

S-ar putea să vă placă