Go to the page content

Situația actuală în România

Adevărul despre greutate este adesea înțeles greșit, în ciuda faptului că obezitatea este o afecțiune medicală gravă, care are impact asupra sănătății tale. Aceasta te afectează în mod direct, atât pe tine, cât și pe cei dragi din jurul tău.

În lupta cu greutatea nu ești singur, noi suntem alături de tine și de cei 5,97 milioane de români care au probleme cu greutatea.

Greutatea în exces poate avea impact asupra sănătății tale

Adevărul despre greutate este un adevăr pe care fiecare îl înțelege diferit, pentru că este o problema complexă și ne afectează altfel pe fiecare dintre noi. Greutatea în exces necesită foarte multă grijă, pentru că presupune mai mult decât o alegere a stilului de viață. Știința a dovedit că voința este departe de a fi singurul factor care influențează greutatea în exces.

Pierderea în greutate modifică nivelul hormonilor care reglează apetitul. După pierderea în greutate, organismul vă încerca în mod natural să redobândească greutatea pierdută, făcându-vă să vă simțiți mai flămânzi și să ardeți mai puține calorii. Aceasta înseamnă că, deși încerci din greu să slăbești prin dietă și exerciții fizice, organismul lucrează împotriva ta, subminându-ți practic eforturile. Nu e de mirare că este atât de greu să slăbești și să te menții... 

Greutatea în exces este cauzată de mai mulți factori, precum cei genetici, biologici, de stil de viață, de mediu și chiar de evenimentele din viața ta. Prin urmare, să mănânci mai puțin și să te miști mai mult nu este întotdeauna soluția pentru a pierde în greutate și pentru a menține această pierdere în greutate.

Înțelegerea acestor factori este esențială, deoarece problemele cu greutatea în exces pot fi asociate cu alte boli grave, precum: diabetul zaharat de tip 2, bolile cardiovasculare și anumite tipuri de cancer. Că să nu mai vorbim despre lipsa de respect și prejudecățile care te pot afecta zi de zi. 

Știai că metabolismul încetinește după pierderea în greutate?

După pierderea în greutate, organismul va încerca în mod natural să redobândească greutatea pierdută, făcându-vă să vă simțiți mai flămânzi și să ardeți mai puține calorii.

Tot ca răspuns la pierderea în greutate, corpul eliberează ’hormonul foamei’ care stimulează apetitul, crește aportul de alimente și contribuie la menținerea depozitelor de grăsimi. 

Acestea contribuie la recâștigarea în greutate și la efectul de yo-yo, observat adesea după pierderea în greutate, adică acea stare când o persoană slăbește și se îngrașă în mod repetat.

În ciuda acestui fapt, persoanele cu probleme de greutate caută rareori ajutor specializat, deoarece cred că gestionarea pierderii în greutate este doar responsabilitatea lor.

Creșterea în exces a greutății poate influența apariția a peste 200 de alte boli, inclusiv: diabet zaharat de tip 2, boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, osteoartrită, infertilitate la femei, apnee de somn și un risc crescut de apariție a 13 tipuri diferite de cancer, cum ar fi cel de ficat, rinichi și sân.

Mai mult de jumătate dintre adulții cu exces de greutate sau obezitate din România consideră că gestionarea greutății este complet responsabilitatea lor. 

Obezitatea este recunoscută de principalele organizații din domeniul sănătății, inclusiv de Organizația Mondială a Sănătății, ca fiind o boală cronică care necesită monitorizare/gestionare medicală pe termen lung.

Factorii de risc și cauzele 

Creșterea în greutate este influențată de mai mulți factori, inclusiv cei fiziologici, psihologici, genetici, de mediu și socio-economici. Cercetările arată că problemele cu greutatea în exces nu sunt o alegere, ci, pot ascunde, o boală foarte complexă. Și că în cazul oricărei boli, există o limită a lucrurilor pe care le poți realiza doar prin schimbarea stilului de viață. Adevărul este că organismul nostru este predispus să se agațe de acele calorii suplimentare și să le stocheze, pentru că timp de mii de ani acesta a fost un mecanism de supraviețuire de bază.

O mai bună înțelegere a cauzelor te poate ajuta să gestionezi mai bine pierderea în greutate pe termen lung. Discuția cu medicul despre obiceiurile tale zilnice, istoricul medical, dar și istoricul tău familial poate ajuta la stabilirea celor mai bune opțiuni de gestionare a greutății în exces.

Genele, în funcție de istoricul tău familial, poate te pot predispune la dezvoltarea obezității sau poate pot determina măsura în care factorii externi sau de mediu îți influențează greutatea. 


Influențele culturale și statutul socio-economic pot afecta, de asemenea, consumul de alimente bogate în energie, cum ar fi cele bogate în grăsimi și pot afecta atitudinea generala față de imaginea corporală. 


Multe aspecte ale mediului nostru înconjurător, cum ar fi reclamele, accesul facil la alimente din abundență, un stil de viață sedentar și lipsa activității fizice duc la un dezechilibru energetic și favorizează creșterea în greutate.


Lipsa somnului și perturbarea tiparelor noastre de somn pot duce la creștere în greutate. 


Stima de sine

Adevărul despre greutatea ta este că… nu e doar despre ea. Este despre calitatea vieții tale și despre cum te simți în pielea ta.

Știm că zi de zi te confrunți cu părtiniri, prejudecăți sau critici din partea întregii societăți. Și toate acestea ajung în final să îți afecteze viața ta de zi cu zi, încrederea și deschiderea cu care vorbești despre acest subiect cu familia, prietenii sau cu un specialist. 

Cauza și gestionarea greutății in exces sunt adesea foarte greșit înțelese. De cele mai multe ori, greutatea in exces este văzută ca fiind auto-provocată și deseori este însoțită de sentimente de vinovăție, la care se adaugă și stigmatizarea, lucruri care pot avea un impact negativ asupra sănătății tale. Acest lucru te poate împiedica adesea să soliciți ajutor sau să vorbești deschis despre problemele de greutate.

Și suntem conștienți că te poți confrunta cu lipsă de respect și atitudini negative în foarte multe situații. Și sănătatea ta mintală are de suferit, depresia și stima de sine scăzută sunt legate de problemele de greutate care pot să-ți dicteze o calitate a vieții scăzută.

Discuția cu un specialist din domeniul sănătății te poate ajuta să găsești modalități de a vorbi despre problemele cu care te confrunți și despre cum poți obține o pierdere în greutate susținută, într-un mod care este potrivit pentru tine și pentru corpul tău.