Go to the page content

Gestionarea greutății

Este important să ai alături de tine un specialist și împreuna să găsiți un plan personalizat, potrivit nevoilor tale.

 

Creșterea în greutate creste riscul de a dezvolta complicații care iți pot afecta sănătatea, precum: tensiune arterială crescută, colesterol sau glicemie mărită etc. 

 

Știai că?

 

Dacă slăbești doar 5% din greutatea ta îți poți îmbunătăți starea generală de bine, reducând, în același timp, riscul de a dezvolta complicații legate de greutate în timp.

Din acest motiv, discuția cu medicul despre greutatea in exces este esențială pentru a înțelege opțiunile privind gestionarea ei dincolo de dietă și exerciții fizice, și care pot include psihoterapie, farmacoterapie și, uneori, intervenții chirurgicale.

Creșterea in greutate este asociată cu multe consecințe grave asupra sănătății, iar studiile recente menționează obezitatea ca un factor de risc semnificativ care crește probabilitatea complicațiilor severe și a mortalității la cei infectați cu COVID-19.  Discuta cu medicul dacă te îngrijorează greutatea ta și efectele sau urmările efectelor COVID-19.

 

Discuția cu medicul tău sau cu un profesionist din domeniul sănătății

Când vine vorba de gestionarea excesului de greutate, sfaturile se reduc adesea la „mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult”. Obezitatea este o boală complexă cu multe cauze, care, din păcate, nu este încă bine înțeleasă. Indiferent dacă suferi în prezent sau riști să suferi de obezitate sau suprapondere, poți lua măsuri pentru a preveni creșterea nesănătoasă în greutate și complicațiile legate de sănătate. Un profesionist calificat din domeniul sănătății are cunoștințele și instrumentele necesare pentru a crea un plan de gestionare a greutății special pentru tine. Medicul este cel care va putea să identifice cauzele greutății tale în exces și să te îndrume în direcția corectă. 
 

Rolul dietei și al exercițiilor fizice

O dietă echilibrată este o parte esențială pentru controlul greutății tale, deși adesea nu este suficientă pentru a sprijini și susține pierderea în greutate pe termen lung. Schimbarea modului în care mănânci înseamnă mult mai mult decât să mănânci mai puține calorii prin orice mijloace necesare. Medicul vă lua în considerare obiceiurile tale alimentare atunci când vă elabora planul de gestionare a greutății tale, pentru a te ajuta să dezvolți o rutină alimentară sănătoasă și durabilă. 

Nu trebuie să alergi un maraton în fiecare zi, dar dacă adaugi doar un pic de mișcare suplimentară și exerciții fizice simple în viața ta de zi cu zi, acest lucru poate însemna mult. Ceea ce contează este să găseșți modalități de a fi activ fizic și de care să te bucuri în fiecare zi. Scopul este de a include cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână – efectuată în timpul a 3 până la 5 ședințe zilnice pe săptămână. 

Un profesionist certificat de fitness te poate ajuta cu un plan personalizat, care să cuprindă exerciții care funcționează cel mai bine pentru tine și care nu îți vor pune în pericol sănătatea.
 

Terapia cognitiv-comportamentală

A fi conștient de rolul factorilor psihologici este cheia pentru înțelegerea motivelor care afectează modul în care mănânci și interacționezi cu alimentele și atitudinea față de exercițiile fizice. Adoptarea anumitor schimbări de comportament, cum ar fi auto-monitorizarea obiceiurilor zilnice sau gestionarea stresului sunt necesare pentru o pierdere eficientă în greutate. Un psiholog specializat în gestionarea problemelor de greutate te poate ajuta să sporești aceste eforturi de pierdere în greutate. 
 

Medicamente pentru controlul greutății

Medicamentele pentru controlul greutății pot juca un rol foarte important pe parcursul călătoriei spre o mai bună gestionare a greutății, atunci când doar dieta și exercițiile fizice nu mai sunt suficiente. Alături de o dieta echilibrata și exerciții fizice, aceste medicamente te vor ajuta să pierzi în greutate, dar și să te menții o perioadă mai lungă de timp. Unele medicamente pentru gestionarea greutății în exces ameliorează multe dintre complicațiile de sănătate asociate cu greutatea, precum riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arterială sau alte afecțiuni cardiace.

Există medicamente care contribuie la reglarea poftei de mâncare și la reducerea porțiilor de alimente. Acest lucru te vă ajuta să mănânci mai puțin și ușurează modificarea stilului de viață. De asemenea, previn recâștigarea greutății prin gestionarea răspunsurilor biologice ale organismului tău la pierderea în greutate, cum ar fi creșterea persistentă a senzației de foame. Un medicul vă lua în considerare istoricul tău și orice considerente de sănătate existente înainte de a-ți recomanda un medicament potrivit pentru controlul greutății. Discuta cu un specialist pentru a afla mai multe despre diferitele opțiuni de tratament disponibile în Romania.

AICI poți găsi medicul sau clinica cea mai apropiată de tine.
 

Chirurgie bariatrică

În general, aceste intervenții presupun modificări ale sistemului digestiv pentru a te ajuta să slăbești, reducând pofta de mâncare și cantitatea de alimente pe care o poți consuma confortabil, la o singură masă. Chirurgia bariatrică se realizează atunci când dieta și exercițiile fizice nu au funcționat sau pentru a oferi opțiuni pe termen lung, pentru a obține și menține o pierdere semnificativă în greutate. Că în cazul oricărei intervenții chirurgicale, trebuie luate în considerare multe aspecte înainte de a fi supus chirurgiei bariatrice. Un specialist te vă putea ghida cu privire la opțiunile tale.

AICI poți găsi medicul sau clinica cea mai apropiată de tine.
 

Sprijinul prietenilor, al familiei și a altor grupuri

Gestionarea problemelor de greutate este o călătorie lungă, pe care nu trebuie să o începi singur. Discută deschis cu cei dragi și obține sprijinul lor pentru a te ajuta să gestionezi pierderea în greutate atât din punct de vedere fizic, cât și mental. Este esențial să ai alături de tine familia și prietenii. Ei îți pot înțelege cel mai bine preocupările și îți pot oferi sprijinul și motivația de care ai nevoie pentru a controla greutatea în exces cu succes. Pe lângă prieteni și familie, poate fi de ajutor și discuția cu un specialist calificat în gestionarea problemelor de greutate sau în îngrijirea sănătății.